HTML

Oldal ismertetése

Mozgássérültek- mozgáskorlátozott emberek mindennapi gondjaival foglalkozó oldal.

hasznos linkek

Mozgássérült téma címkéi

Keresés


hasznos linkek

2007.10.30. 01:18 stoti

Aktív kerekesszék igénylése egyedi (méltányossági) engedéllyel

    Ha valaki nem rendelkezik baleset vagy életbiztosítással, valamint nem üzemibalesetet következtében lett rokkant, akkor a TB listán szereplő kerekesszékek (tolókocsi) közül, közgyógy jogosultsággal csak az alapmodelleket igényelheti, mostmár csak 85%-os támogatással.
    Az egyedi engedély igénylését, azok a mozgássérültek szokták választani, akik nem rendelkeznek plusz anyagi forrással, hogy az átlagosan 500 000Ft-értékű aktív kerekesszéket kitudják fizetni. Az 5évente felírható alapmodell (tolókocsi) ára is kevés (kb 100 000Ft) egy aktív kerekesszékhez, mert azt még 250-450 000ft közötti összeggel kell kipótolni zsebből.
    Ekkor marad az egyedi engedély, közismertebb nevén az egyedi méltányossági kérelem igénylése.

Mindehhez szükségesek a következő iratok :
1.   vény, amelyre szakorvos az aktív kerekesszéket EÜ. Rend. jogcímre írja fel.
1/1. vény csak a segédeszköz (kerekesszék).
1/2. vény ha kiegészítőket kér (minden ami extra pl.: rejtett fék, lekerekített nadrágvédő. Ezt mind külön-külön vényre kell írni mert nem fogadják el!!!!!).
2.   szakorvosi javaslat, melyben orvosa az aktív kerekesszék szükségességét indokolja meg. (Ez a 3 hónapnál nem régebbi kórtörténeti összefoglaló,)
3.   kérelem, melyben a mozgássérült kifejti, hogy a kérelmezett eszköz miben könnyítené meg életvitelét. Milyen további lehetőséghez juthatna életminősége javításában (munka, közlekedés, tanulás, emelés-mozgás) amennyiben anyagi helyzete nem teszi lehetővé az eszköz kifizetését ezt is le kell írni a levelében (és természetesen igazolni is) és kérni  kell  az eszköz 100 %-os támogatását! Itt letölthető a : Betegkérelmi_űrlap_egyedi_méltányossághoz. A kérelmet tanácsos szabadkézzel írni!
4.   Jövedelemigazolás (ha nem dolgozik akkor év elején kapott zöld színű nyugdíjösszesítő. Ebből célszerű fénymásolatot elküldeni, mert még máshoz is kellhet)
5.   Hivatalos árajánlat, amit a kerekesszéket forgalmazó cégtől lehet beszerezni. (Itt elküldhető az eredeti de csináljunk fénymásolatot)

Ügyintézés menete :
1.    Mikor letelt a segédeszközünk (tolókocsi) kihordási ideje (5év), akkor nézzünk utánna milyen aktív kerekesszék írható fel közgyógy jogosultságra (Aki friss sérült, addig semmit ne csináljon míg nem szerezte be a közgyógyigazolványt). Itt letölthető a TB segédeszközlista : Társadalombiztosítási támogatással rendelhető és kiszolgálható gyógyászati segédeszközök teljes körének érvényes listája. Jól át kell tanulmányozni az új aktív kerekesszék paramétereit, mert 5-évig nem kaphatunk újat támogatással.
2
.   Keressni kell egy segédeszköz forgalmazót, aki majd ad egy árajánlatot,ha megfelel a kerekesszék. Áfá-s árajánlatot kell kérni, de ezt a kereskedők úgyis tudják. Ezt az árajánlatot kell majd a kérelemhez csatolni. Vannak forgalmazók akik átválalják a papímunkát, csak oda kell adni az iratokat és kb. 2hónap múlva megvan az aktív kerekesszék.
3.   El kell menni a dokibácsihoz felíratni a kerekesszéket vényre. Sebész vagy rehabilitációs szakorvos írhatja fel! Egyben az orvosi szakvéleményt is meg kell íratni. Ha sok extrát íratunk fel, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem mindegyiket fogják támogatni. A receptek 1hónapig érvényesek, és ez idő alatt el kell juttatni a levelet az OEP-hez! Senki se felejtse el elöl aláírni, mert küldik is vissza.
4.   Ajánlottan postára kell adni az iratokat az OEP-nek amit az 

Országos Egészségbiztosítási Pénztár
1139 Budapest
Váci út 73/a

alá kell címezni. Úgy senki se küldje el az iratokat, hogy nincs a borítékba a vények, jövedelemigazolás, kérelem, árajánlat, orvosi szakvélemény, mert visszaküldik és hónapok telnek el a levelezgetésekkel. Ha meg beválalja a forgalmazó a papírok intézését, akkor neki kell mindent odaadni. Szerény tapasztalatom szerint, így gyorsabban mennek a dolgok(fénymásolat mindenről legyen).
5
.   A kérelem elbírálása után a döntésről a mozgássérültet és az eszköz forgalmazóját az OEP levélben értesíti, és egyben a vényt a határozattal visszaküldi. Ezután az eszköz(aktív kerekesszék) megrendelhető és kiváltható a forgalmazónál.
Az OEP minden egyes kérelmet egyediben bírál el, tehát amennyiben nem ítélték meg az eszköz 100 %-os támogatását, a fennálló különbözetet a mozgássérültnek kell térítenie.

------------------------------------------------------------------------

    Tudtommal 2007 márciusától már nem támogatják az egyedi engadéllyel felírható segédeszközöket 100%-osan, csak nagyon nyomós indokkal (ha ön pl.: paraolimpikon 2kg arannyal vagy superman) de azért 100%-osan kell kérni, hátha úgy ítélik mégis. 50%-ot fognak támogatni.

    Van még egy lehetőség, használt eladó aktív kerekesszékek vásárlása. Elég jó állapotú kerekesszékeket lehet kapni 150 000Ft körül, ugyan kissebb karbantartást igényelnek  (pl.:csapágy, gumicsere) de ha valakinek ez lenne  az első széke, legalább kitapasztalhatja, hogy milyen legyen a következő. Olcsóbb mint minimum 350 000Ft-ot kiadni egy újjért amiről aztán kiderül, hogy a méretei rosszul lettek megválasztva és azért nem kényelmes. Szóval érdemes körbenézni, példának itt egy aktív kerekesszék kereskedő webcíme : seno-rita

5 komment

Címkék: támogatás kerekesszék illető jogok


A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasserult.blog.hu/api/trackback/id/tr74212579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jónás Csaba · http://elektromobil.extra.hu 2007.12.25. 17:41:00

Kedves mozgássérültek.
Sajnálattal tudjuk ,hogy mostanság a kerekesszék és a mozgáselősegitő jármű kiírása ,hozzájutása nehézkes ,körülményes.Én az ELEKTRO _SCOOTER KFT ügyvezetője vagyok , használt és új kerekesszékekkel, elektromos rokkantkocsikkal,scooterekkel , foglalkozom. Ha netán valamely járműre van szükségük , szerviz vagy anyag beszerzés , adás vétel stb,keressenek meg telefonon vagy e-mailben szivesen segitek. weboldalam :www.elektromobil.extra.hu
Tisztelettel: Jónás Csaba

Majoros Maria 2008.06.28. 14:29:38

Köszönjük szepen a segitseget de sajnos nekünk az az összeg amit önök realisnak tartanak egy-egy seged eszközert nem allrendelkezesünkre mivel a jövedelmünk nem felelmeg a minimalber összegenek igy hitelre alkalmatlanok vagyunk.Erre szoktak mondani szegeny embert meg az ag is huzza.

eTUS 2011.11.01. 15:56:31

Szerbusztok én is mozgáskorlátozott vagyok és elektromos négykerekű kocsival közlekedem főleg az utcán,mert sajnos hosszan távon nem tudok menni.Nekem 4 és féléve lett ez a betegségem strokk.Nagyon jó kis kocsi,de egy hátránya van,esőben rettenetesen ellehet ázni rajta.Miért nem lehetett volna valami védőt kitalálni rá hogy megkönnyítse a helyzetünket az esőbe.Akkor csomag tartó nincs rajta,ha valaki 5 éven belül tettet rá csomagtartót megbüntetik.Ezt a szerelőtől tudom,mert ha valami komoly baja lenne csak a mi költségünkre csinálják meg mivel garanciás a kocsi. Most én is bajba leszek már 4 és féléves a kocsi 2x cserélték ki az akkumulátort,az első 2 kereke most lett tömött gumira cserélve,mert elég gyakran problémás volt a bal első kereke.Már próbálkoztam,hátha valaki tudna nekem szerezni olyan kis kocsit ami zárt,de nem kell hozzá jogosítvány mert az enyémet elvették,csak segédmotoros kerékpárra van még meg és akkumulátorról tölthető,de jelentkező még nem akadt,hová lehet fordulni kitől lehet segítséget kérni,ezekre szeretnék választ kapni aki volt már hasonló cipőben kérem ossza meg velem a segítségét.Köszönöm Etelka

kockaházak 2016.03.17. 12:06:47

@eTUS: Most tudtam meg.hogy csak annak írnak ki rokkant mobil kocsit, akinek csípő protézise van, nekem csak a gerincem beteg 2 műtétem volt, de a szűkülettel és két sérvet ott felejtettek. Alig bírok járni, ülni sem állni sem a hát ízmaimat is hiába tornáztatom nem tudom már megtartani, a derekamat 84 éves vagyok

János Harangi 2017.11.12. 14:14:01

János Harangi. Nekem is gerinc mütétemvolt, és emiatt nehéz a járásom!!
süti beállítások módosítása