HTML

Oldal ismertetése

Mozgássérültek- mozgáskorlátozott emberek mindennapi gondjaival foglalkozó oldal.

hasznos linkek

Mozgássérült téma címkéi

Keresés


hasznos linkek

2007.11.20. 13:05 stoti

Gépkocsi szerzési támogatás (mozgássérült autóvásárlási támogatása)

    Gépkocsi szerzési támogatást kérhet az a súlyos mozgássérült személy, aki érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik! A gépkocsi szerzési támogatás egy maximum 300 000Ft nagyságú összeg, amit a mozgássérült saját maga számára gépjármüvásárlásra költhet el. A kérelmet minden év április 30-ig kell beadni, az állandó lakcímhez tartozó helyi Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézőjéhez, ahol a kérelem formanyomtatvány helyben kitölthető. 7 évenként adható ez az összeg.
    Az autó ára maximum 3millió forint lehet, a lökettérfogat határ pedig
- benzinüzemű autónál 1610 cm³
- dieselüzemű autónál 2000 cm³
    A támogatás mértéke, belföldön vásárolt autóknál a vételár, külföldről behozott autóknál pedig a forgalombahelyezési költségek 60%-a, de maximum 300 000Ft.
Az autó árát számlával kell igazolni, tehát muszáj autó kereskedőnél venni. Az adásvételin feltüntetett vételár nem számla!!

Mindehhez szükségesek a következő iratok :
1.    I. fokú orvosi szakvéleményt a súlyos mozgáskorlátozottság tényéről, melyet a háziorvostól kell kérni (7-8-9 pontos orvosi papír).
2.    Jövedelemigazolások (ha nem dolgozik akkor az év elején kapott zöld színű nyugdíjösszesítő. Ebből célszerű fénymásolatot elküldeni, mert még máshoz is kellhet. Mellékelni kell továbbá a kérelemhez a családban jövedelemmel rendelkezők jövedelemigazolását, valamint ha kiskorút tart el, annak a személyi lapját).
3.    Nyilatkozatot arról, hogy 7 éven belül mozgáskorlátozottságára tekintettel nem részesült szerzési támogatásban és gépjármű behozatali vámmentességben.
4.    Érvényes vezetői engedély fénymásolata.

Az ügyintézés menete :
1.    Körbenézünk mi újság a piacon, hogy átalakítható-e az autó, van-e benne autómata sebességváltó, ha nincs átalakítva akkor felszerelhetők-e az engedélyezett mozgássérült vezérlőberendezések, esetleg nem éri meg jobban újat venni. Hol és melyik kereskedő váltja be az utalványt, és melyik autószerelőnél tudjuk elvégeztetni az átalakítást.
2.    Ha tájékozódtunk, a Polgármesteri Hivatalban kitöltjük a formanyomtatványt, és csatoljuk hozzá a szükséges papírokat.
3.    Kb 4hónap az elbírálási idő, ezután postán küldik ki a határozatot a döntésröl.
4.    A határozattal be kell menni a Területi Államháztartási Hivatalhoz, és ott kiadják az utalványt. Pénzt senki se kap kézbe! A kereskedők majd beszámítják az utalványt a vételárba.
5.    Ha megvolt az adásvétel, be kell menni a számlával a polgármesteri hivatalba és bemutatni. Ez után utalják a pénzt az autókereskedőnek.

Tapasztalatok :
    Valaki 8-évet is várt, mire megkapta a támogatást, mert hát van rá egy keret, és más is vár, meg bla bla bla.
Előre senki ne vásároljon autót, mert nem kap egy fillért se, még akkor se ha kölcsönből fedezi a 300 000Ft-ot.
Az átalakítás se olcsó, 20-100 ezer forint között mozoghat, a beépíteni kívánt mozgássérültvezérlőrendszer típusától függően. Átalakításra is lehet támogatás igényelni, tudtommal 25 000Ft-ot de ennek még utána kell néznem. Sok szar gagyi cucc van a piacon de ezzel a témával kapcsolatosan majd csinálok egy másik bejegyzést.
A gépkocsi szerzési támogatás, felhasználható még az önerőből vásárolt elektromos meghajtású kerekesszék vásárlásához is. Ugyan az, az ügyintézési eljárás mint az autónál, csak az utalványt az eszközforgalmazó váltja be. Ez nagy segítség, mert egy elektromos hajtású kerekesszék 1,2millió forint körül van egy új.

Itt megtekinthető egy sikeres döntés határozata :

- gépkocsiszerzési támogatás 1oldal
- gépkocsiszerzési támogatás 2oldal

58 komment

Címkék: támogatás illető jogok


A bejegyzés trackback címe:

https://mozgasserult.blog.hu/api/trackback/id/tr39235554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ladányi Flóra · http://florane 2008.03.11. 11:20:50

Miért nem kapok rokkant parkolót,és félnek az orvosaim?Pedig 50cm a gerincemben nem mozog...

Tóth Zoli · http://windows-xp.blog.hu 2008.03.11. 12:50:39

Kedves Flóra!
Külön rokkant parkolót (közterületi parkolóból kialakított, táblával jelzett) az önkormányzatnál, a polgármesteri hivatalban lehet igényelni. Kell egy indoklás, és a súlyos mozgáskorlátozottságot igazoló papír(7-8-9pontos). Ezt a papírt a körzeti, vagy kezelőorvosa állítja ki. Általában a kerekesszékben élő rokkantaknak bírálják pozitívan a kérelmét. Ha pontosabb leírást ad sérüléséről, talán többet tudok segíteni.

Tóth Zoli · http://ingyenrecept.blog.hu 2008.03.11. 13:01:38

Ja és ehez saját, átalakított gépkocsival kell rendelkezni.

Trinter Katalin 2008.04.07. 16:15:54

Segítség!
Azért fordulok Önökhöz, mert olyan problémával állok szemben amit nem értek.
Édesapám elsőfokú rokkant, egy öreg VW bogár gjm.-ve van.Sajnos a 70-es években a szervókormányt még nem ismerték.Műtéteiből kifolyólag nehéz tekernie a kormányt, az autót le kell cserélni.Támogatást szeretne kérni, de a háziorvosa az igazokást nem állítja ki.
Arra hivatkozik, hogy csak süketek, végtaghiányosak kaphatják.
Jogos-e a hivatkozás?
Megj:2x tüdőműtét, borda és lapockacsont eltávolítása, bal kar nehezen mozog.Köszönettel

Tóth Zoli · http://http.//windows-xp.blog.hu 2008.04.08. 16:57:41

Nem tehetné meg a dokinéni, de ha már ilyen kukacoskodó, akkor érdemes elmenni egy szakorvoshoz és az is megírja. Minimum 7pontos papír kell hozzá, amit a rokkantsági határozat alapján állítanak ki. Érvényes jogosítvánnyal kell rendelkezni, az autót saját nevére kell vásárolni, ez új feltétel. És siessen, mert az igényt április 30-ig kell beadni, a helyi polgármesteri hivatalba.

Én írnék panaszlevelet a tb-nek, hogy a körzeti orvos nem hajlandó igazolást írni. Ugyan is, ha rendelkezik az édesapja rokkantsági határozattal, akkor neki kötelessége kiállítani a rokkantsági foknak megfelelő 7-8-9 pontos papírt.

Trinter Katalin 2008.04.08. 19:02:17

Köszönöm Zoltán a válaszát, intézkedni fogunk.

Orosz Olivér 2008.04.17. 12:12:36

Csak a biztonság kedvéért szeretném megkérdezni, hogy csak maga a mozgássérült igényelheti a támogatást -illetve ha neki van jogositványa? Úgy olvastam régebben, hogy ha mondjuk édesapám rokkant és nekem van jogositványom akkor is van rá mód hogy támogatást kapjunk. Mivel neki nincs jogositványa (csak nagymotorra), illetve nem is lenne orvosilag alkalmas hogy vezessen (nem lát jól, nehezen mozog). Édesanyámnak sincs jogositványa.
Az önkormányzatnál azt mondták, hogy az új igénylő nyomtatványon már nincs olyan, hogy "családtag" és ezzel le is zárták az ügyet. Csak szeretném ha valaki megerősitené, hogy tényleg nincs rá mód, hogy valamiképp mi is igényelni tudjuk a támogatást? (Egy háztartásban élek édesapámmal.) Előre is köszönöm a választ!

Tóth Zoli · http://windows-xp.blog.hu 2008.04.17. 22:07:54

Ez sajnos így van. Mivel sokan kihasználták a rendszert ezért szigorítottak így. Nem elég, hogy legyen jogosítványa, érvényesnek is kell lenni. Az, hogy az adásvételi szerződésen a sérült nevének kell szerepelni mint tulajdonos (mert csak így jogosult a támogatásra), már régen is így volt. Ha a családtag nevén van az autó, arra soha nem járt támogatás.
A szigorítás meg azért van, mert sokan megvették az autót a nagypapa nevére, és az unoka járkált vele. A kedvezményezett meg azt se tudta milyen színe van.
Így most azok járnak rosszul, akik olyan helyzetben vannak mint te, mert a feltételeknél nincs méltányossági elbírálás, legalábbis én még nem hallottam róla.
Csak kiskorúaknál van a lehetőség, hogy míg nagykorú nem lesz a gyám vagy gondozó vezetheti az autót.

Gáll Péterné 2008.05.06. 11:39:36

Segítsetek!!
Autószerzési támogatásomat elutasította az önkormányzat, azzal az indokkal, hogy nem tanulok és nem dolgozok.
Hiába járok gyógykezelésekre az nem számít, mert az előző kettő elsőbbséget élvez.
Adjatok tanácsot , fellebbezzek, vagy nem?

Tóth Zoli · http://gumicsizma.blog.hu 2008.05.06. 15:30:46

Ez így van, azok a kérelmezők akik dolgoznak, gyereket nevelnek, iskolába járnak, ilyenkor elsőbbséget élveznek. A fellebbezésnek szerintem nemsok értelme van, bár meglehet próbálni. Az önkormányzatok ezt maguk döntik el kinek ítélik oda ezt az összeget, és mindig több az igénylő mint a kiosztható ketet. Jövőre megint megkell próbálni. Van aki 8éve próbálkozik, és semmi. Én aztmondom próbáljon meg munkát szerezni(bár nemtudom milyen az egészségi állapota) akár alkalmit is, és jövőre nagyobb esélye lesz. Csak a betegszállítási indokára(a gyógykezelésre gondolok), biztos nemfognak támogatást adni, mert erre már léteznek szállítócégek és a tömegközlekedés is ingyen van.

Tóth Zoli 2008.05.06. 15:35:18

Bocsánat. Csak annak van ingyan aki fogyatékossági támogatásban részesül.

l.Ágnes 2008.05.09. 22:56:16

Édesanyám egyszer már kapott utalványt 8-9éve de most műszakiztatni kéne a kocsit,de nem lehet elvinni mert tropa a motorja és nem érdemes megcsináltatni a szerelő szerint.egyenáru lenne az autó értékével. Sürgőssen szükség lenne utalványra de bizotság határoz a kérdésről.Kb1-1,5éve adtuk be az igénylést.Semmi válasz eddig.De anyu nem megy orvoshhoz két lábon mert nincs neki.Esetleg tanácsot tud adni valaki?

Tóth Zoli 2008.05.14. 11:37:15

Kedves Ágnes!
Autóvásárlási támogatást 7évente lehet kapni, pontosabban a 7. év lejárta után lehet megint benyújtani az igényt. Ha a lejárat évében igényelték a támogatást, azzal nem foglalkoznak. Az autójukat mostmár el is lehet adni. Az édesannyának nemértem miért kéne orvoshoz menni, mert ha csonkolt beteg akkor van 8 vagy 9pontos papírja. Ha ezt az orvosi igazolást nem mellékelik a kérvényükhöz, akkor az önkormányzatnál nem foglalkoznak a kérvénnyel, mert a leírtakat igazolni kell. Ezen hibák valamelyike kizáró ok lehet. Értesítést pedig csak akkor küldenek, ha pozitív az elbírálás.
Egyébként az OPEL-cég alapból ad kedvezményt a mozgássérülteknek újautónál. Ez most pontosan mennyi, nem tudom de pár 100ezer forint körül van.

l.Ágnes 2008.05.20. 13:28:04

Köszönöm a választ de ezzel mind tisztába vagyunk. A probléma, hogy érdemese megcsináltatni az autót 150ezer vizsgával együtt, vagy sem.az autó értéke kb 100ezer most. de a műszaki lejárt már 2 hete, tehát most eggyáltalán nem tudunk közlekedni. ennyi pénzt kicsengetni nem igazán megy egyik napról a másikra így meggondolandó, hogy időszakosan jó lesz az autó vagy egy másikat kellene vásárolni.

Tóth Zoli · http://ballagasikrajcar.hu 2008.05.21. 11:26:42

Hát számoljon egy kicsit. Ha megkapja a 300 000Ft támogatást, még 40% önerővel kell rendelkezni, ez 120 000Ft. Tehát az autó értékének minimum 420 000Ft-nak kell lenni. De én még hozzáadnék 200 000Ft-ot mert, mert enyi pénzért nem igazán lehet épkézláb autót vásárolni számlával. Erre jön még az új autó átíratása, ami kis autónál Kb:80 000Ft. Összesen 700 000Ft, és a mai benzinárak miatt a kis autók árai még emelkedni fognak.
Tehát önnek 400 000Ft-ot kéne ráfordítani erre az autócserére(és lehet, hogy jövőre megint elutasítják a kérelmét).
Ha ez az összög olyan komoly problémát okoz, hogy évekre adóságai lennének, vagy nagy rizikó árán tudná előteremteni, akkor inkább költse a meglévő autójára, mert lesz autója a nagy semmi helyett és ezt a pénzt úgy is elköltené közlekedésre. Ha időközben megkapja a támogatást, akkor meg gyorsan túl kell adni a meglévő autón. Ha kivonja a forgalomból akár időszakosan is, akkor a javítás költségét kifizeti a visszahelyezésre!

Ladányi Flóra 2008.07.21. 19:57:30

Kedves Zoli!
Nagyon köszönöm a válaszát,utána nézek megint!A gerincem nem mozog,de menni még tudok:),csak furcsálom az orvosok körében,hogy ezt nem nevezik"rokkantságnak"!
Tisztelettel:Flóra

jattila 2008.08.22. 23:53:13

Sajnos a háziorvosok könnyen rámondják: nem jár a 7 pontos papír. Én is így jártam. Kisfiam autista. 3 éve kértem a háziorvostól papírt, de azt mondta, nekünk nem jár mert van lába agyereknek. Idén meguntam a huzavonát meg a rengeteg taxizást. A neurológustól kértem a papírt, és ő rögtön adott. Csak azt sajnálom, hogy nem tőle kértem már 3 évvel ezelőtt is...

Tóth Zoli · http://gumicsizma.blog.hu 2008.08.23. 15:35:55

Hát igen, sajnos kevesen tudják hogy nem csak a háziorvos, a szakorvos is hivatott ilyen papírt kiállítani. És a háziorvosok nagy része nincs is tisztában kinek jár, nem jár ilyen papír.
Nekem is megvan mindkét lábam és mégis ugyanolyan a sérülési fokom mint egy csonkolt betegnek.
Szerintem azért nem kapot a gyermeked kedvezményt mert a problémája nem mozgásszervi. Ha ez így van, akkor a papírt az orvos jóindulatának lehet köszönni. De sajnos ezeknél az okmányoknál is rendet kéne már rakni, mert láttam kirakva parkolókártyát pofátlan plakátragasztó és bútorszállítóautókon is.
Én egyébként mindenkit arra buzdítok, ha ilyet lát nyugodtan hívjon rendőrt, és tegyen feljelentést mert ez nem csak illetéktelen használat, hanem okmányhamisítás is és azért börtön jár.

Andi 2008.09.10. 10:14:20

éves kisfiam donga lábbal született. Kétszer mütötték, tud járni. Vidékről hordom be naponta óvodába, hogy gyógytornára, gyógyúszásra tudjon járni, mert itt az óvada biztosítja számára ezt. Kérdezem kaphatok e gépjárművásárlási támogatást?

rpet 2008.09.10. 14:42:42

Szeretnék vásárolni egy automata váltós kombi használt kocsit. Nem vagyok mozgássérült, csak azért itt érdeklődöm, mert ha valakinek van eladó, akkor gondolom jól jöhet egy vevő is... Köszönet annak, aki tud segíteni.

Budavári József 2008.09.16. 17:39:46

Helló mindenkinek!

Szeretnék igénybe venni olyan támogatásokat ami elméletileg jár.
Mozgássérűlt vagyok! Sajnos még nem tudtam semmi féle kedvezményt intézni,
ami megjárna. szeretnék tag lenni a mozgássérűlt eggyesületnél. Gondolom csak így lehet igénybe venni báemiféle segítséget. Meg kösszöném ha bármiféle segítséget kapnék hogy előbr juthassak. Tisztelettel B. József

Botos Attila 2008.10.04. 17:27:46

Szia!
Érdeklődenék:22éves vok és elvesztettem a jobb kezemen a fél t6enyerem!és nekem sem akarja a háziorvosom megadni a 7 pontos papírt!
Segits vagy adj tanávcsot!
köszi
szia

Berlik ERzsébet 2008.10.20. 02:59:56

Édesanyám, annak ellenére, hogy megvan mind a két lába, egy gyermekkori Heinemedin miatt szörnyű fájdalmakkal él (a gerinc és a másik végtagon volt nagy terhelés), és a magas, normál méretű buszra nem is képes felszállni, villamosra sem. Szegénynek jogosítványa nincs. Én csináltam meg a jogosítványt nagy nehézségek árán.

Én megértem, hogy szigorítani akarnak, de nem abbólm kellene kiindulni, hogy mindenki csaló.

Szerintem a mozgássérülteket is abba kényszerítik, (mert ki fog 8 évet várni egy támogatásra, az élet nem áll meg) hogy vegyenek fel hitelt. Csak tudja az ember fizetni a hitelét.

Én is arra leszek kényszerítve, itt a nagy pénzügyi válság közepén...
Csak a véleményemet írtam le...Ez az adok is, meg nem is tipikus esete.

Fényes Béla 2008.10.28. 10:03:15

A jobb lámab térd felett csonkolt , gk.-t szeretnék vezetni. Hol, milyen
atalakítás szükséges kb. mennyibe
kerül?

lavor3 2009.02.17. 19:17:22

sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem,hogy mivel a bal kézfejem hiányzik és a hozzánk tartozó szakorvosi bizottság 44%-ra (ami hát... semmire nem jó)
százalékot le, jár-e nekem erre autó vásárlási támogatás.Vagy egyáltalán jár-e bármiféle támogatás?

stoti · http://mozgasserult.blog.hu 2009.02.17. 22:19:52

Ha a háziorvosa erre a szakorvosi véleményre kiállítja a minimum 7pontos orvosi papírt, akkor ha rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel, akkor beadhatja a polgármesteri hivatalba a gépkocsiszerzési támogatásra, parkolási kártyára, és súlyadó eltörlésére az kérelmet. Parkolási kártyárt akkor is kérhet, ha nincs jogosítványa.

stoti · http://mozgasserult.blog.hu 2009.02.17. 23:28:02

@Fényes Béla: Az autóvezetéshez két alapvető dolgon szoktak változtatni. Az irányításon(kormány), és a vezérlésen(sebességváltás, fék, gáz).

Ön egy csonkolt lábal, egy autómataváltóval rendelkező járművet mindenféle átalakítás nékül megtanulhat vezetni. Ha ezt nemképes elsajátítani, vagy nem autómataváltós az autója, akkor kézivezérlésűre kell átalakítani. Ez azt jelenti, hogy a gázt és a féket egy a kormány melletti kis karral lehet vezérelni, a sebességváltást pedig autómata váltó végezné.

Én az ön esetében lecserélném az autómat egy autómataváltósra, amit egylábbal is tud vezérelni. A kresz meg sehol nem köti ki, hogy át kell alakítani egy mozgássérült autóját.

Az átalakítási költségek pedig horror!
50-400 Ft, és most csak a vezérlőkarról beszélek.
50 000Ft ért egy kis gagyi szx@¤r kapható, igénytelen és olyan konstrukció, amit egy ügyes lakatos 7000Ft-ból letud.
120-150 000 Ft, na ezért már normális vezérlés kapható. Itt is merev rúd köti össze a fékpedált és a vezérlőkart, a gáz pedig a gázpedálra kötött bovdennel szabályozható. Itt már a kivitel normális, valamelyiket alig lehet észrevenni.
300-400 000 Ft, ezek komplett high-tech forma1 világát idéző rendszerek. Az alfa-romeo egy elektronikus vezérlőpadot épített a kormányra, míg a WolksWagen kézivezérlésű, de elektronikus fék és gázszabályozást készített, ahol az egységek rejtve vannak a motortérben.

Az átalakításhoz 20 Ft támogatás igényelhető az államtól, természetesen ehez is 7pontos papíral kell rendelkezni.

stoti · http://mozgasserult.blog.hu 2009.02.17. 23:33:06

@stoti: @Fényes Béla: GGGrrrrrrrrr
Elrontottam. 20 000 Ft támogatás igényelhető és nem 20 Ft.

Gutai Zsuzsa 2009.02.22. 14:09:40

Jonapot Kivánok!Az lenne az Én kérdésem,hogy gépkocsi szerzési támogatást igényelhetek-e akkor ha a gyermekem gyengénláto 18év alatti középiskolába jár.Az iskola nem hejben van és nem tud tömegközlekedést használni?

Zolipapa 2009.02.25. 19:37:29

Segítsetek!
Mozgáskorlátozottnak parkolókártya igénylést kértünk. A régi végleges I.fokú orvosi szakvéleményt nem fogadták el, mert 1993-ban lett kiállítva. Régen volt parkolókártyánk, de nem volt rá szükség és nem hosszabbítottuk meg. Most szerettük volna kérni. az önkó azt mondta, hogy a 7. pontos házi orvos által kiállított papír nem jó, kértünk egy orthopédiára beutalót, kértük a 7.pontos kiállítását, azt mondta a doki ő nem jogosult ennek a kiállítására. Az új rendelet szerint a régi papírra, és a házi orvos által kiállított 7. pontosra nem adja ki. A szakorvos sem tudott segíteni, hogyan tovább??? Újra az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetbe kell menni!?

Köszönöm, ha valaki tájékozott írjon

lavor3 2009.03.07. 17:44:02

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha a párom (élettárs, nem feleség) nevén van az autó akkor is igényelhetek-e parkoló kártyát és kérhetem a súlyadó eltörlését?Nekem a bal kézfejem hiányzik.

előre is köszönöm

stoti · http://mozgasserult.blog.hu 2009.03.08. 13:14:00

@Gutai Zsuzsa: Csak ha legalább 7pontos orvosi papírja van. Ezt a háziorvos állítja ki a sérültségi foknak megfelelően, a szakorvos véleménye alapján. Minden más tényt (messzi van a suli, segédeszközt használ) nem fognak figyelembe venni. Az önkormányzat irodájában adnak az igényléshez papírt és tájékoztatót.

stoti · http://mozgasserult.blog.hu 2009.03.08. 13:44:31

@Zolipapa: 7pontos papírt a háziorvos állít ki, a szakorvos véleménye alapján(ahol a szakorvos leírja mekkora a sérülés foka). Ha van friss szakorvosi vélemény, köteles a papírt kiállítani a háziorvos. De az önkormányzatnál is kötelesek lennének kártyát adni, mert a végleges papír azt jelenti nincs szükség felülvizsgálatra, ezért olyan régi, mint amikor azt kiállították. Le kell másolni a magyar közlönyből(minden könyvtárban megvan az aktuális) az ide vonatkozó jogszabályt, arra kötelesek kiállítani. Ha akkor se állítják ki a parkoló kártyát, akkor kérni kell egy igazolást, hogy a benyújtott papírok alapján ezt nem hajlandók megcsinálni, és jogi úton kell behajtani. De nem értem ezt az egészet, mert nekem 10éve van és ha újítás volt, vagy újat kaptam akkor mindig a legutolsó erre jogosító papírt kellett bemutatni. Egy önkormányzati dolgozó pedig nem mondhat ilyet, hogy régire nem tudja kiállítani, mert a törvény nem szabályozza ezeknek a papíroknak a kiállítási dátumát.

stoti · http://mozgasserult.blog.hu 2009.03.08. 13:56:28

@lavor3: Parkolókártyát igényelhet, mert az személyhez van kötve és bármelyik autóra ki lehet helyezni, ha a mozgáskorlátozott ott van. Súlyadóhoz az autónak saját tulajdonban kell lenni, és ha 2 autód van, akkor meg kell határozni melyik gépjárműre kéred a kedvezményt mert csak egyre jár!

Gutai Zsuzsa 2009.03.09. 14:33:46

Köszönöm válaszát,azt még nem tudom ,hogy meglessz-e a7pont ami szukséges mert nekem az önkormányzatnál olyan választ adtak ,hogy be se adjam az igénylést mert gyengénlátoknak nem jár ez a támogatás.meg ha beis adom elutasitják!

lavor3 2009.03.25. 13:47:58

Először is köszi az eddigi segítséget .... jó, hogy van ez az oldal. Most azt szeretném megkérdezni, hogy : nekem a kocsin az index-et át kell vezetni a jobb oldalra (és már utána is érdeklődtem hogy ez 15.000 ft-ba fog kerülni) de a kocsi a párom nevén van, így is kérhetek az Önkormányzattól támogatást az átalakításra?

Rami22 2009.03.27. 10:44:54

Sziasztok! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy édesanyám vásárolt egy autót mozgáskorlátozott utalvány beszímátásával. Ez az autó, többször volt szerelőnél mégis használhatatlan azóta is a garázsban áll, sajnos sikerült rossz autót kifognunk. Elindítottunk egy pert a kereskedő ellen akitől vettük de ez elég hosszú ideg tartana. Az lenne a kérdésem hogy ilyen estben van lehetőség az autó eladására a meghatározott 3 év letelte előtt?

Mogyorósi A 2009.04.16. 12:14:08

Sziasztok
Nekem olyan kérdésem lenne, én egy erősen sulyos mozgássérült vagyok és szeretnénk olyan autot vásárolni amibe kerekesszékkel eggyütt tudnék beszálni és ilyen autot hol lehet találni milyen internet oldalon
Segitségüket előre is köszönöm

mamó 2009.04.27. 14:21:10

Szia!

Stotitól olvastam, hogy lehet kérvényezni a súlyadó eltörlését. Milyen indokkal adják meg? Én már 6. éve nyujtom be a gépkocsi szerzési támogatási igényemet, jogositványom nincs, csak a férjemnek. Ő kitölt egy olyan igazolást, hogy vállalja az én orvoshoz és gyógykezeléshez hordásomat. Még sosem kaptam olyan elutasitó választ, hogy nem vagyok jogosult, mert nincs jogsim, csak arról, hogy nagyon sokan várnak és én még nem kerültem sorra.

csillagnezo 2009.06.19. 20:22:01

Helló! Valaki nem tudna nekem segíteni? Olyan problémám lenne, hogy édesapám, súlyosan mozgássérült és ebben az évben kapott egy elektromos kocsit. Egy hete eltört a tengelye, garancia van rajta, de nincs aki megszerelje. Ilyen esetben hova tudok fordulni?
Köszönöm a segítséget.

pokamexico 2009.08.02. 09:53:46

Sziasztok!
Édesanyámnak tavaly októberben megítélték a gépkocsi vásárlási támogatást, meg is kapta. Erre 3 év elidegenítési határozat van, de édesanyám elhunyt idén májusban, és most az öröklés miatt el kellene adnunk az autót. Hogyan lehet eladni, vagy mi a teendő ilyenkor. Erre kérném a választ!! Előre is köszönöm.(Fontod lenne)

koj 2009.08.09. 09:29:16

CF-es tartosbeteg gyermekem van rendszeresen járunk gyógykezelésre tömegközlekedési eszközt a fertőzésveszély miatt nem vehet igénybe jár-e neki 7 pontos papir.

ixpid7 2009.08.17. 11:14:26

Sziasztok!
Eladnám KIA Rio 1,4 EX Cool típusú automata váltós új autómat (4 hónapos) 8000Km-el Mozgássérülteknek ideális, tágas, könnyű a ki és beszállás, 4 ajtós sedan kivitel. Pollenszűrős automata klímával, Cd-s rádióval, 2 és fél év teljeskörű garancia van rá. Érdeklődni: ixpid7@gmail.com emailcímen lehet

zsolt0101 2009.09.01. 16:19:06

hello
Azt kérdezném, hogy nekem van egy kocsim és egy évre rá végleges mozgáskorlátozottá nyilvánítottak.
ezek után vehetnék-e az én nevemre az utalvánnyal még egy kocsit?

SOS 2009.09.16. 18:44:52

1992-óta,rokkant nyugdíjas vagyok,és most kaptam meg a 7-pontot,és a hivatalnál le akartam adni,és a mozgáskorlátozottak elnöke,ahova tartozom ,nem vette át az hivatalos okiratot,Tőlem,mivel a fejlécet az asszisztens nő töltötte ki a diagnózist a kezelő Orvosom,és ezért nem vette el,ilyenkor mi a teendő!

randa 2009.09.30. 20:09:23

@zsolt0101: Szia ha elmult legalább 10 éves a másik ez önkörmányzat függö de nekem ezt mondták.Az enyém 25 éves.

randa 2009.09.30. 20:11:20

@pokamexico: Visszakell fizetni gépkocsiszerzési támogatást.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.10.09. 18:01:22

@SOS:
Kérni kell egy újat, vagy a nyakukra járni. Ebben az országban ez működik, sajnos.

zolika217336 2009.12.23. 07:59:05

Tisztelt Zoli!!
Én arról szeretnék érdeklődni elsősorban igényelhető-e ez a támogatás úgy hogy a rokkant személynek nincs jogosítványa (nem is lenne alkalmas vezetésre:2 x-es agytrombózis;nem lát jól;mozogni csak járókerettel;bal lábát nem tudja csak enyhén hajlítani..) tehát csak az unoka (a levél írója) tudná őt szállítani (családból csak nekem van jogosítványom).
Gondolom a rokkant személy nevén lenne az autó?
Át kell-e alakítani vagy úgy vásárolni autót?(sz.tem nem mivel ő nem vezethet azaz nem kell rokkont autóra átalakítani)
mint említettem nem tud mozogni valamilyen meghatalmazást írni hogy én intézem az ügyeit?
okmányok, papírok hova minek mikor?

köszönöm szépen a válaszát előre is

Stipu 2010.02.07. 20:34:21

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy rokkant nyugdíjas, aki 3 évre kapta meg a rokkantsági fokozatát, és szívbetegsége van, igényelhet-e, avagy mekkora esélye van elnyerni az autóvásárlási utalványt. Érvényes jogosítvány van,autó is van jelenleg.

Válaszotokat előre is köszönöm!!

Zsike57 2010.04.25. 19:27:35

Azt szeretném tudni hogy szeretnék gépkocsi szerzési támogatást kérni,de mivel nekem nincs jogosítványom így a lányom szokott az orvoshoz hordani.Idáig a férjem hordott de tavaly szeptemberben hirtelen meghalt.Tömeg k9zlekedést nem tudom igénybe venni,mivel fogyatékkal élő vagyok így nagy szükségem lenne a kocsira.De sajnos nekem nincs jogosítványom csak a lányomnak.Reménykedhetek e abban hogy megkapom a támogatást,üdvözlettel Ordasiné.

attila1979 2010.05.04. 14:50:10

azt szeretném meg kérdezni hogy anyosomnak meg sogoromnak van 7 pontos papirjuk de nincs jogosítványuk betegesek mindketen hogy igényelhetném e hogy én hortuznám őket

nomen666 2010.08.26. 11:52:18

Sziasztok!
Azzal a problémával kerültem szembe hogy senki sem képes kielégítő választ adni arra hogy miként lehet külföldről behozott gépkocsi eseteben felhasználni a gépkocsi vásárlási támogatást. A jogszabály csak azt mondja hogy az összeg a Magyarországi forgalomba helyezés 60%-át teheti ki de hogy ez miként történik eddig senki sem tudta megmondani.
Ha valakinek van hasonló tapasztalata kérem ossza meg velem.

macika74 2010.10.27. 11:38:25

Szia! Én Nem a gépkocsi utalványról szeretnélek kérdezni. Ha nem arrol hogy 44%egészségkárosodásom van. Igényehetek én a polgármesteri huvatalnál rendszeres szociális segélyt? mert a munkaügyiben azt mondták hogy igen de a hivatalbol meg elküldtek a sunyiba!

bohusec 2010.11.03. 18:41:20

Egy kis segitséget szeretnék kérni.
Apósom jogosult mozgáskorlátozási utalványra hogy ha ö vásárol egy szgk ö lenne a tulajdonos én lehetnék-e az üzembenntartó ha nem egy háztartásban élünk.

khugi 2010.12.31. 10:47:24

Nekem az lenne a problémám, hogy édesanyámnak nincs jogosítványa, meg nekem se csak az én páromnak! Ekkor is lehet igényelni támogatást?

Judythka89 2011.01.03. 12:20:43

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne:
Édesanyám kb. 1 éve szinte teljesen elvesztette a látását (10% maradt neki), súlyosan fogyatékosnak minősítették, kap is fogyatékossági támogatást, és van még 2 évig érvényes jogosítványa. Szerintetek ezzel lehet igényelni gépjármű beszerzési támogatást? Mert az nyilvánvaló, hogy nem ő vezetné az autót, viszont jogosítványa még megvan. Nincs 7-8-9 pontos papírja, hanem ORSZI szakvéleményt kapott. Viszont tömegközlekedéssel nem tud egyáltalán közlekedni.
Köszi

Barni2222 2011.01.15. 12:16:42

Kérdésem lenne!
A jogosult mozgásérültnek a gépkocsi igényléséhez alap feltétel e a vezetői engedély.

Vezetői engedély nélkül milyen formában lehet igényelni a támogatást?
süti beállítások módosítása